Tuesday, February 26, 2008

"Ihminen elää itteään varten!" -Harri Olli-Harri Olli eli Hapa-opa on yksi maailman parhaista mäkimiehistä ja mukava ja vilpitön kaveri. Harri on yksi harvoista suomalaisen hiihtourheilun ammattilaisista. Ammattilaisiksi lasken sellaiset urheilijat, jotka saavat urheilusta kuukausipalkkaa. Maajoukkuetasolla kilpailevat hiihtolajien urheilijat ovat kaikki ammattimaisia urheilijoita, mutta vain aivan maailman terävimpään kärkeen kuuluvat yksilöt saavat opetusministeriöltä niinsanottua urheilija-apurahaa, joka vaihtelee 500€ ja1000€ välillä kuukaudessa. Korostan tässä kohtaa sitä että hiihtoliitto ei ole solminut yhdenkään urheilijan kanssa työsopimusta eikä täten maksa senttiäkään palkkaa kenellekkään riippumatta siitä menestyykö vai ei. Siinä valossa on ehkä hieman arveluttavaa, että Harri Ollia estetään harjoittamasta ammattiaan koko loppukauden aikana. Olli on tällä kaudella niin kovassa kunnossa, että taloudelliset menetykset palkintorahojen osalta ovat suuret. Myös hiihtoliitto joutuu nimeämään Harri Ollin tilalle jonkun huonomman mäkihyppääjän, jolloin koko Suomen joukkueen kokonaispanos loppukaudella kärsii kovan iskun. Ollin kohtuuton rangaistus on isku vasten urheilijoiden kasvoja. Jos Matti Nykäsen kohdalla olisi aikoinaan toimittu samalla tavalla, olisi mitalit jääneet tulematta ja Maailman paras mäkihyppääjä olisi tukahdutettu kilpailukieltoihin ja muihin sanktioihin. Nykänen olisi melko varmasti ollut tätä taustaa vasten kilpailukiellossa useita vuosia?

Okei, Harri Olli kävi Oberstdorfin yöelämässä ja vietti huhujen mukaan yönsä kahden viehättävän alppineidon kanssa? Nostan siitä hattua Hapalle! Muistuu mieleeni vuoden 2005 Oberstdorfin MM-hiihdot, joissa itse suoritin samaisen iltapuhteen ja saavuin hotellille vasta seuraavan päivän lounaalle. Muistaakseni olin noissa kisoissa paras suomalainen yhdistetyn urheilija eikä asiasta muutenkaan tehty sen suurempaa haloota? Mutta enpä ollut asiasta kenenkään kanssa toisin sopinutkaan. Vaihtelu majoitusjärjestelyissä antoi mukavati lisäpotkua ja uutta pilkettä silmäkulmaan. Kisoista saa nauttia muutenkin kunhan pitää järjen kädessä eikä hölmöile itseään otsikoihin. Onnekseni Ilta-sanomien toimittajat eivät seuranneet minua seikkailullani, koska sieltähän se syypää tähänkin soppaan luultavasti löytyy. Media teki tästä kärpästä härkäsen heti kättelyssä. Myös hiihtoliiton tapa hoitaa Harri Ollin asia sai minut kiehumaan siinä määrin, että alkoi vanhaa miestä oikein vituttamaan! Jos itse olisin joukueen johdossa, en olisi missään nimessä työntänyt Ollia yksin suden suuhun lentokentällä. Olisin järjestänyt miehen toista kautta kotimaanlennolleen tai toiminut siten etteivät kuvottavasti käyttäytyvät toimittajat pääse nuoren, suojattoman urheilijan kimppuun provosoimaan ja ahdistelemaan. Ihan kuin Harri Olli olisi uhrattu kostoksi "häiriökäyttäytymisestään"? Urheilijoilta vaaditaan joukkueen johdon taholta tiukkojen sääntöjen noudattamista ja ammattimaista otetta urheiluun, mutta tiukan paikan tullen, kun urheilija on vaarassa joutua julkisen mestauksen uhriksi, työnnetään hänet yksin vastaamaan teoistaan ja pysytellään itse piilossa. Pöyristyttävää!

EDIT: Marvailan mukaan Olli poistui yllättäen suuttuneena tuloaulaan sen jälkeen kun hän oli pyytänyt Harria saapumaan seuraavana päivänä kuulemistilaisuuteen ja moittinut hänen käyttäytymistään. Tässä tapauksessa Ollin yllättävään ideaan lähteäkkin Lahden sijaan Rovaniemelle ei ehditty varmaankaan reagoida ja mies pääsi livahtamaan suden suuhun...

jälkiviisas voisi tässä vaiheessa sanoa että olisiko Harri Ollin ollessa kyseessä parempi ryhtyä jälkipuintiin ja moitteisiin vasta vaikka seuraavana päivänä, kun kaveri on rauhoittunut ja nukkunut yön yli rankan reissun ja lentomatkan jälkeen?Jos itse olisin Harri Ollin housuissa, harkitsisin oikeustoimia kyseisen episodin selvittämiseksi sekä ammatinharjoittamisen estämisen vuoksi. Toisaalta jos nyt olisin Ollin saappaissa, voisin kuvitella menettäväni motivaationi urheiluun ja horjahtavani entistä pahemmin epäurheilijamaisuuksiin? Nyt Harri Ollilta siis vietiin se ainut asia joka pitää hänet poissa tyhmyyksistä, eli mäkihyppy. Voitte varmaan kuvitella mitä nuorelle Matti Nykäselle olisi tapahtunut jos hänen hyppäämisensä olisi hiihtoliiton toimesta estetty? Muutoin en halua verrata Nykästä ja Ollia millään tavalla. Ollilla on Nykäsen saavuuksiin vielä pitkä matka niin mäessä kuin huurteisissakin. Suru puserossa jään siis seuraamaan mitä kaikkea tämä episodi saa aikaan suomalaisessa mäkihypyssä sekä Harri Ollin elämässä? Haluan muistuttaa kuitenkin Harri Ollia ja muitakin hiihtoliiton hylkäämiä huippu-urheilijoita siitä, että MINARIKUPPI pidetään 4.-5.4.2008! Minarikupissa nimittäin oluen juonti ja sekstailu on ihan okei! Tervetuloa siis vaihteeksi vilpittömiin ja avoimiin ympyröihin kilpailemaan!

Tsemppiä HAPA!

No comments: